Rallylydnad

Vad är rallylydnad?

I rallylydnad genomför förare och hund en bana med skyltar som visar olika moment som ska utföras. Banorna är olika långa. Allt från 12 skyltar i nybörjarklass till upp emot 20 i mästarklass. På skyltarna kan det exempelvis stå ”tre steg bakåt”, ”8:ans frestelse”, ”helt om båda höger” eller ”framåtsändande till kon”. Det handlar precis som i så många andra hundgrenar om samarbete och att ha kul.


Att vara ett team och ha god kontakt

I rallylydnad står samspelet mellan hund och förare i fokus. Det behövs god allmän lydnad och framförallt en god kontakt mellan föraren och hund.

Viktigast är att ha roligt tillsammans med sin hund. När man går en bana får föraren inte röra hunden men det är helt okej att ropa, klappa i händerna och på olika sätt hjälpa hunden runt banan på bästa sätt.

I nybörjarklass och fortsättning har föraren enbart hunden på vänster sida men i avancerad och mästarklass utförs momenten både på höger och vänster sida.

Rallylydnad är en jättebra aktivitet. Hunden behöver inte utföra alla moment perfekt men för att lyckas krävs bra samarbete och kontakt. Tempot kan variera från långsamt, normalt tempo och spring.

Rallylydnaden började utvecklas under 2000-talet med målet att hitta en hundsport som kunde passa många typer av hundägare. I Sverige blev det en officiell hundsport 1 juli 2011. Det har snabbt blivit en av Sveriges mest populära hundsporter.


Att tävla i rallylydnad

Tävlingar i rallylydnad är öppna för alla hundar som fyllt 10 månader. Hundarna kan delta i fyra klasser: nybörjare, fortsättning, avancerad och mästare. Alla börjar i nybörjarklassen och klättrar sedan uppåt på skalan efter att de uppnått kvalificerande resultat.

Maxpoängen i rallylydnad är 100p. Domaren drar sedan av poäng längs banans gång. Det vara vara -1 för nos, -10 p för fel övning, -3 p för förarfel osv.

I nybörjarklassen använder man koppel men i övriga klasser är hunden lös inne på banan.

2017 infördes ett svenskt rallylydnadschampionat. För att få denna titel krävs tre stycken resultat i mästarklass på 90 p eller mer. För varje godkänt resultat i mästarklass erhålls ett cert.

För att får anmäla din hund till en tävling måste du vara medlem i någon klubb inom SKKs organisation. Alla hundar får delta, men är hunden oregistrerad behöver den först ha en speciell tävlingslicens från SKK.

Varje år går SM i rallylydnad och det är lika roligt varje år att se hur många olika raser som tar sig dit, stora som små. Rallylydnad är en sport för alla!

Camilla Jyrmark, maj 2017