Danskt viltspår

Att starta viltspårsprov i Danmark

Vi i Springer Väst ansvarar inte för eventuella regelförändringar eller dylikt. Det här är endast en skildring av min erfarenhet i Danmark och det är upp till varje tävlande att säkerställa att dom kan alla regler involverade i Danska viltspårsprov.

När man har spårat sig till det svenska championatet är det många som letar efter nya utmaningar för sig och sin hund. I början av 2018 blev det tillåtet för spaniels att starta viltspårsprov i Danmark så det kan vara en rolig utmaning. Dessutom får man tillgodoräkna sig ett danskt förstapris mot det nordiska championatet!

I Danmark är det Danska Kennel Klubben som ansvarar för proven och anmälan görs via deras hemsida (dkk.dk).

När man går in och ska anmäla sig måste man först skapa ett konto och sen klickar man sig in på aktiviteter.

Viltspår heter Schweisspröve på danska och för att tävla för championatet är det spåren som är 1000m med en liggtid på 20 timmar man ska gå. Dom skrivs ofta som 1000m/20 när man letar i listan av prov. Anmälan garanterar inte att man får plats utan alla lottas in. Jag fick inte besked om att jag kom med förrens ca. en vecka innan provdagen så man får vara beredd på att åka med kort notis.

För att kunna ta med hunden till Danmark behöver den vara rabiesvaccinerad och ha ett pass. Båda sakerna fixas hos veterinären men rabiesvaccinationen måste göras minst 21 dagar innan man ska åka så det gäller att ha lite framförhållning.

Jag valde att åka kvällen innan provet för att slippa gå upp tidigt men det är självklart en smaksak. Vi samlades kl. 9:00 i närheten av ett stort grönområde ca 40 minuter från Helsingör. Väl på plats lämnade jag min hunds stamtavla och pass till tävlingsledaren så att dom skulle kunna förbereda diplom och protokoll.

När det var dags att börja för dagen fick vi en snabb förklaring på vilka som var domare, stigfinnare (dom som lägger spåret) och hornblåsare. I Danmark har man nämligen en hornblåsare som går med i spåret och som spelar en fanfar om man kommer till spårslut! Dom spelade även en fanfar för att “öppna” dagen och sen bjöds det på en shot och det ingick i traditionen att man drack den för tur i spåret.

Efter det var det dags att åka iväg till spårplatsen och det gjorde vi i karavan. Det var ca tio ekipage som startade och vi hade två stigfinnare som lagt alla spår och två domare som dömde fem ekipage var.

Vi blev indelade i två grupper och inom gruppen lottades det om vem som fick vilket spår. Jag fick spår tre och domaren frågade om jag ville gå med på ett spår innan det var min tur vilket jag självklart tackade ja till.

Spåren (för championatet) i Danmark läggs med hjortblod, klövskor och är 1 km långa med en liggtid på 20 timmar. Terrängen kan vara barr- eller lövskog och det är alltid ca fyra blodade vinklar. Det är en upptagsruta som är 20×20 meter och det är upp till hunden och föraren att hitta spårstart i den. Man har 20 minuter på sig att hitta spåret och när det är fem minuter kvar säger domaren till. Har man inte tagit sig ut på den tiden får man inte starta. Har du väl tagit dig ut ur rutan finns det ingen maxtid så länge din hund arbetar på och kommer framåt.

I slutet av spåret ligger det en skinnrulle istället för en klöv som vi är vana vid i Sverige.

En enorm skillnad från svenska spår är att du får lov att hjälpa din hund om du känner att den är fel ute. Du förlorar inte placeringar eller poäng för att du tex. visar din hund till ett ställe där du tror att spåret går eller för att du tar tillbaka den till ett tidigare ställe. Du kan till och med gå ett par hundra meter och välja att gå tillbaka till rutan om du känner att hunden är fel ute. Dock ska du vara försiktig med att styra hunden för mycket för domarna föredrar en hund som arbetar självständigt. Om du däremot går med hunden när den går på fel spår och kommer mer än 35-60 meter från spåret säger domaren till att du har “tapp” och då är det upp till dig att ta er tillbaka till där spåret går. Du får lov att ha tre tapp under ett spår sen diskas du. För varje tapp ryker en placering.

Eftersom att det inte finns någon maxtid kan du i lugn och ro vattna och pausa hunden om det behövs. Med dig i spåret har du domare, stigfinnare och hornblåsare. Du kan inte lita på att du går rätt bara för att domaren följer med dig utan du måste lita på hunden helt och hållet.

Vårt spår var utlagt i ösregn dagen innan och på spårdagen var det gassande solsken och 2 grader. När vi kom till rutan berättade domaren att dom hade haft jakt och att det, precis där vi var, hade ett djur skadeskjutits och sprungit iväg. Det var nu upp till mig och min hund att hitta det. Jag tyckte att det var roligt att det blev ett litet scenario av spårstarten. Det hjälpte också eftersom att han sa var jägaren hade stått och spåret kunde således inte gå där.

Min hund hade jättesvårt att hitta spårstart och uppförde sig väldigt konstigt innan hon, tillslut, hittade spåret och gick iväg. 90% av vårt spår gick i bokskog vilket min hund tycker är väldigt svårt men hon jobbade på. Spåret korsade fyra breda diken där hornblåsaren var på väg att ramla i.

Vi gick genom brännässlor, lite barrskog och fält. Någonstans i spåret var det en sårlega men jag vet inte var den var för jag märkte inte att hunden markerade den men det måste hon ha gjort. Sista biten var i barrskog men då hade vi både ett rådjur och mountainbikes i spåret så det blev ändå utmanade.

Väl framme i spårslutet hade min hund jobbat i 2 timmar och 25 minuter och jag hade varit nära på att ge upp flera gånger för jag hade helt snurrat bort mig. Domaren kom med två kvistar från en bok och gratulerade mig till ett fantastiskt fint spårarbete och gratulerade mig till championatet. Jag svävade på små moln och kunde inte fatta att vi (läs. hunden) hade klarat det.

Vi gick tillbaka till bilen med skinnet, kvistarna och en trött hund.

Efter det åkte vi tillbaka till uppsamlingsplatsen och där blev det prisutdelning! Vi fick vårt efterlängade första pris, blev “domarens val” och kunde därmed titulera oss som Nordiska Viltspårchampions (NORD Vch).

Trötta och nöjda åkte vi tillbaka till Göteborg 🙂

-Jonna Larsen, 2019-05-22

Reglerna https://www.dkk.dk/uploads/documents/Om-DKK/Regler-instrukser/schweisspr%C3%B8veregler.pdf