Svenskt viltspår

Vad är viltspår?

Det är ett blodspår i kombination med en klöv som hunden ska kunna följa i terräng, för att hitta skadat vilt.

När hunden är tillräckligt mycket tränad kan den användas till eftersök vid jakt eller vid trafikolyckor då skadat klövvilt har sprungit till skogs. En eftersökshund ska effektivt spåra upp och fina skadat vilt för att minimera det skadade djurets lidande. Med sig har hunden oftast en förare och en skytt. Detta är en ovärderlig resurs som det behövs fler av.


Vad är ett viltspårsprov?

Det är ett 600-700 m långt spår där man simulerar att ett skadat vilt har gått. En domare följer med varje ekipage för att kontrollera hundens noggrannhet, fart och förmåga att utarbeta tappter.

De finns två olika klasser i viltspår.

Anlagsklass – som är det första provet hunden gör. Spåret ska vara 2-5 timmar gammalt när provet påbörjas. Spåret som läggs i terräng med ca 2 dl blod ska vara minst 600 meter långt med fyra vinklar och ett bloduppehåll på 15 meter. Det avslutas med en klöv från vilt.

Öppenklass – här måste hunden ha klarat anlagsprovet för att få starta. Spåret ska vara 12-24 timmar gammalt när provet påbörjas. Grunden är samma som i anlagsprovet men i öppen klass ska dessutom två vinklar innehålla ett bloduppehåll varav det ena med sk. återgång. Dessutom avlossas ett skott i slutet på spåret.

Hunden ska i öppen klass själv finna spårbörjan i en ruta på 25×25 meter, och där ska finnas ett oblodat släpspår på minst fem meter in i startrutan.


Hur gör jag om jag vill börja träna?

Det enklaste är att anmäla sig till en kurs, då får du och din hund lära er från grunden. Så håll utkik på din lokala klubbs hemsida, SSRK eller privata hundskolor där står om kurser. Många av kurserna börjar så fort det blir barmark, så det varierar beroende på var i landet du bor.

Det finns även en del privatpersoner som erbjuder träning. Hör dig för i just ditt område eller kontakta oss i styrelsen för tips och idéer.


Prov

Efter kursslut är det vanligt att kursledaren bokar in en domare, så att deltagarna gemensamt kan gå ett anlagsprov.

När det kommer till öppenklass får man själv boka in sig hos en domare. Domare hittar man via hundklubbars hemsida tex Springerklubben, SSRK, taxklubben, dreverklubben mfl. Det anordnas även olika cuper där man kan tävla mot andra ekipage, samtidigt som det är kul att träffa andra likasinnade och utbyta erfarenheter.

Känner du att det är svårt att hitta domare, kurs eller att det är svårt att förstå hur det går till? Kontakta din lokala klubb så kan de tipsa dig. Det kan kännas som en djungel i början, men vi finns här för att guida dig.

Att gå viltspår är ett suveränt sätt att umgås med din hund. Ni utvecklar ert samarbete och du blir bra på att läsa din hund. Både förare och hund brukar vara väldigt trötta och nöjda efter ett spår i skogen.


Tävla

När du och din hund har klarat anlagsprovet är det fritt fram att börja tävla!

Det speciella med att tävla i viltspår är att man oftast tävlar mot sig själv. Vill man tävla kontaktar man själv en domare och bokar in en tävling och sen är det bara du, din hund och domaren i spåret.

Domaren iakttar hur din hund arbetar, hur väl den löser problem, svårigheter och de olika tävlingsmomenten (rutan, blodad och oblodad vinkel, återgång, bloduppehåll och skott) samt spårtempo. Utifrån en rad olika kriterier poängsätts hunden och tilldelas, när spåret är klart, en etta, två, trea eller inget alls. Resultatet bokförs på din hund och finns online på SKKs hunddata.

Ibland anordnas det cuper och tävlingar med flera deltagare och mer info om dom finns på de olika rasklubbarnas sidor.


Uppdaterade regler fr.om. januari 2017

Vart femte år revideras viltspårreglerna och nu är det dags igen. Detta är nytt från och med 1a januari 2017

Kraven på nya domare skärps också. I fortsättningen krävs jägarexamen och licens för nödvändiga vapen. Skälet till de ökade kraven är att Svenska Kennelklubben “vill skärpa provformens jaktliga profil och säkerställa att domarna förstår vad jakt och eftersök i grunden handlar om”.

Ändamålet med viltspårprov har breddats till att “kvalitetsbedöma deltagande hundars spårförmåga och lämplighet för eftersök av skadat eller dött klövvilt eller de stora rovdjuren, samt att stimulera intresset för att vidareutbilda hundar för praktiskt eftersök”.

Det kompletta regelverket hittar du här.